Mousserende vin og gode bobler

Ingen drik er så tæt forbundet med fest og luksus som en flaske mousserende vin – især champagne. Det er næsten umuligt at forblive pessimist, når det siger ’POP!’ og proppen flyver ud i rummet. Vi har specialiseret os i at finde det bedste af det bedste inden for mousserende vin fra hele verden. Hos os finder du f.eks.:
Juvé y Camps - Spaniens dygtigste cavaproducent.
Champagne Deutz - et af verdens fineste champagnehuse.

Hvad er mousserende vin?
Mousserende vin er helt simpelt vin med bobler. Men hvad sker der egentlig? Jo, faktisk er det opløst kuldioxid, som holdes under et stabilt tryk i flasken. Det tryk forsvinder, når flasken åbnes – og skaber bobler.

Der er typisk tre måder, man laver mousserende vin på:

Champagnemetoden/ Methode Traditionelle
Her skabes boblerne i flasken. Vinen hældes på flaske sammen med gær og sukker. Gæren spiser sukkeret og skaber alkohol og kuldioxid. De kan ikke undslippe flasken, så de optages i vinen. Der vil være noget restgær, som man kan samle i flaskehalsen. Herefter kan man fryse vinen rundt om gæren i flaskehalsen, åbne flasken og is og gær forlader flasken. Flasken er nu en smule mere tom – og det tabte kan man erstatte med sukker. Hvor meget sukker afhænger af, om man vil lave extra dry-Brut, Dry-Sec, Semi-sweet-Demi-sec and Sweet/Doux. Vinen er nu færdig – den bliver ikke rigtig bedre med alderen, eftersom gæren er væk.

Charmat
Her skabes boblerne på tank. Vinen hældes på en tank, hvor sukker og gær tilsættes og sammen skaber boblerne. Når gæren har gjort sit arbejde færdigt, hældes vinen på flasker og gæren forbliver i tanken. Det er en meget lettere og ikke mindst billigere måde at lave mousserende vin, men giver heller ikke samme smagsnuancer. Boblerne er også en lille smule større og det egner sig godt til meget frugtige og friske mousserende vine.

Karbonisering
Her tilsætter man CO2. Det er den billigste metode, hvor der ikke vil være nogle smagsnuancer fra gæren. Boblerne er samtidig grovere. Den største fordel ved denne metode er den økonomiske.

Dansk mousserende vin
Danmark er ikke på de flestes radar, når snakken går på vin. Men faktisk sker der ting og sager, ikke mindst pga. klimaforandringerne. Og med vores forholdsvis kølige klima kan vi faktisk producere virkelig gode, hvide mousserende vine. Faktisk har EU i 2018 tildelt Danmark sit allerførste vinområde. DONS, hedder det, og er det nordligste i hele EU. Derudover er det Danmarks første appellation, ligesom kendte navne som Bordeaux, Champagne, La Rioja og Piemonte.

Jyske Skærsøgaard gør det fremragende og er uden tvivl Danmarks mest præmierede vingård. Skærsøgaards mousserende vine hedder faktisk ’DONS’ og har fået Danmarks første BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse). Det svarer til den franske AOC eller den italienske DOC. Kvaliteten holder altså, og det er bare med at komme i gang med at drikke dansk!

Se produkter her

Mousserende italienske vine
Italiens mousserende vine er ofte synonyme med prosecco, af nogle kaldet Italiens champagne. Her findes også virkelig mange fremragende eksempler, og du kan læse mere lige her (link). Der er dog meget mere at komme efter i støvlelandet. Det kunne f.eks. være asti, som mange allerede kender. Den sødmefulde mousserende vin med en forholdsvis lav alkoholprocent og produceret på Moscato Bianco-druen har været et hit til mange fester i årenes løb. Med sin sødmefulde karakter er den oplagt i selskab med desserter. En anden mulighed er lambrusco, som efter et kedeligt 80’er-renommé nu endelig har fået oprejsning. Det er som regel en mere tør og ikke mindst rød mousserende vin. Her vil oftest være præg af bær, men på ingen måde med astiens sødme. Franciacorta har slet ikke samme kendskabsgrad herhjemme, men produceres på samme måde som champagne og skal eftergæres i længere tid på flaske. Der må bruges Pinot Nero, Pinot Bianco og Chardonnay. Sødmen varierer, men typisk vil den være til den lidt mere tørre side.


Cava
I Spanien er kodeordet cava. Landet har en lang tradition for mousserende vine, lige siden midten af 1700-tallet, hvor Josep Raventós rejste til Champagne for at blive klogere. Spanierens familie havde produceret ikke-mousserende vin i Catalonien siden 1400-tallet, men det var efter besøget i Champagne, at han begyndte sine egne eksperimenter med lokale druer og på den traditionelle måde, man laver champagne på, Methode Traditionelle. Cava kan produceres overalt i Spanien, så længe produktionen overholder de regler, der gælder. Catalonien er dog stadig cavaens hjemstavn. Cava går ikke overraskende godt til rigtig meget spansk mad – ikke mindst fisk og skaldyr.

Midt i cavaens hjerte, finder man Juve Y Camps, vel nok Spaniens bedste cavahus. Find dem her
Chardonnay
Nulstil alle filtre
Deutz Brut Classic, Non Vintage i trækasse
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Før DKK 399,00
Spar DKK 50,00
Champagne Lancelot Royer, Cuvee Reserve RR, Non Vintage
6 af 6 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk
Duften er yderst elegant med toner af ferskner, grønne æbler, citrus og lime. Elegancen fortsætter i smagen, som har en flere minutter lang eftersmag med en...
Pris pr. stk. v/1 stk.
DKK 299,00
Pris pr. stk. v/2 stk.
DKK 249,00
Deutz Brut Classic, Non Vintage i karton
18/20 POINT af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Champagne P. Lancelot- Royer, Demi-Sec
Skøn, sprød og meget klassisk champagne - fordi, der ikke er grund til at lave om på det, der fungerer. Produceret ved håndkraft og med en snert af gule æbler...
Pris pr. stk. v/1 stk.
DKK 299,00
Pris pr. stk. v/2 stk.
DKK 249,00
le Moulin Cremant
4 STJERNER af Søren Frank i Berlingske
Det er bobler af højeste kaliber og på et niveau, som vi kun har oplevet i Champagne-distriktet. Vi kunne sagtens kalde Le Moulin en ”champagne-dræber”, få 5 stjerner i vinavisen og insistere på, at...
Champagne Lancelot Royer, Grand Cru Cuvee des Chevaliers
18/20 POINT af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
En fin champagne med en duft af hasselnød, æble, brioche, pære, fersken og tørrede blomster. Smagen er bred og fyldig med en høj syre og lette toner af vanilje, kanel og brioche i eftersmagen.
Marchese Antinori Cuvee Royal Sparkling, DOCG, Antinori
Let, gylden farve og bløde, cremede bobler på tungen. Aromaen vækker billeder af ferskener og brød til live. Levende og balanceret i en meget vellavet brut.
Deutz Demi Sec, Non Vintage
5 STJERNER i Ekstra Bladets store årlige test af mousserende vine
Meget vellavet champagne med en ren og imødekommende smag, der yderligere fremhæves af en velafbalanceret sødme. Man får automatisk lyst til et glas mere.
Deutz Rosé Sakura, Non Vintage
5 STJERNER - 94 POINT af Morten Bundgaard i Jyllands-Posten
Festlig, frisk og fin lyserød champagne. Lækker duft af kirsebær, brombær, granatæbler og ribs med fyldige noter af friske jordbær og stikkelsbær. Elegant eftersmag med masser af frugt.
Brut de Charvis Blanc
Brut de Charvis er den type af bobler, man bør have på køl til en hver lejlighed, uden det bliver en alt for bekostelig affære. Duften er meget charmerende med tydelige fornemmelser af gule æbler og...
La Rose no 7
Frugtig, let og perlende! Herlig sydfransk sommerstemning i en smuk, orange-pink rosé, som området er kendt for. Livlig og forholdsvis tør og med let blomsteragtige noter.
Moet & Chandon, Brut Imperial
Rig, fyldig og levende! En smuk, lys og gylden champagne med grønne nuancer, en liflig duft af druer og lime. På tungen får man fin fylde, frisk frugt, florale noter og briochebrød inden en blød og...
2017 le Graimenous Cremant
Le Graimenous er forførende fra starten den rammer glasset med lækker tilgængelig frugt, der balanceres af en lækker sprød mousse. Fine bobler omfavner mundhulen, imens det pibler frem med nuancer af ...
Deutz Brut Classic, 3/8  ltr. Non Vintage
18 POINTS
18/20 POINTS af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Veuve Clicquot, Brut
Flot, gylden champagne, som imponerer med fine, små perler på tungen. Frisk, elegant og levende med præg af citron, sødmefulde æbler, lette krydderier, brioche, vanilje og kage.
Deutz Rose, Non Vintage
17 POINTS
17,5/20 POINTS af Henrik Oldenburg i Oldenburgs Vinguide
Frisk lyserød med pink nuancer. Indsmigrende og vinøs duft af kirsebær, brombær, granatæbler og ribs. Smagen er kompleks og kraftfuld, men alligevel utrolig fin og nuanceret med inciterende nuancer...
Moet Chandon Ice Impérial
Særligt produceret champagne skabt til at hælde over is. Præcis så elegant, frugtig og frisk som andre fra Moët & Chandon. En intens og frugtig aroma, hvor du finder tropisk frugt som mango og guava, ...
2007 Contessa Maggi Sparkling, DOCG, Antinori
Lys, gul farve med grønne skær i en mousserende vin med en intens og vedvarende aroma. Fyldig på tungen med indtryk af hvide frugter i en elegant, vinøs oplevelse.
Moet & Chandon, Nectar
Moet & Chandon Nectar er med et lille touch af sødme i smagen, som gør den oplagt til sødmefulde desserter og frugt - eller hvis du bare synes, at Brut Imperial er en anelse for tør.
2013 Deutz Blanc de Blancs, Vintage
Farven er lys gylden med et let grønligt skær. Duften har nuancer af frugt, mineraler, blomster og lemon, tilsat meget lette toner af krydderier. Smagen er sprød og elegant med lette toner af...
le Clos des Demoiselles
91 POINTS
91 POINT af Peter Winding på www.vinbladet.dk
Ultra-lækker Crémant de Limoux af højeste kaliber. Lys gylden i farven. Duften har kant og friskhed med nuancer af friske grønne æbler, lime, hvide blomster, akacie og toast. Delikate perler fylder...
2015 Cava Gran Juve y Camps
5 stjerner på www.aov.dk
Let lys gul farve med en konstant mousse af små fine bobler. Duften har toner af pærer, safran, ristet brød, nødder og mineraler. Smagen er blød og elegant med en tør og meget vinøs eftersmag.
Champagne Ruinart, Blanc de Blancs
91 POINTS
91 POINT i The Wine Spectator
Champagne på 100% Chardonnay - levende, frisk og intens!
Frescobaldi Brut Trento, Metodo Classico
Frescobaldi Brut Metodo Classico har en strålende strågul farve. Duften er parfumeret med noter af hvide kødfrugter, rene dufte af smør og brødskorpe. Den varierede og komplekse frugtagtig duft...
Moet & Chandon, Brut Rose
Den mere romantiske udgave af Moët & Chandons verdensberømte champagne. Levende, lys, frugtig og forførende med en aroma af vilde jordbær, hindbær, kirsebær og et lille hint af peber. Juicy og...
Ballerine
Endnu en flot og levende rosé fra sydfranske Gerard Bertrand, hvor etiketten er lavet, så den gengiver formen på de sko, ballerinaer danser rundt i. Sammenhængen er ikke til at tage fejl af: Denne...
2014 Deutz Brut, Vintage
Lys, gylden farve. I duften er der gule blommer, mirabeller, mineraler og lime. Smagen er sensuel og afrundet med en god længde samt en let cremet finish.
Perrier Jouet Belle Epoque Blanc de Blanc 2004
Én høst, én drue og ét terroir. Chardonnay-druerne til denne champagne kommer fra marker, der har været ejet af huset siden begyndelsen af 1800-tallet. Det var grundlægger Pierre-Nicolas Perrier, der ...
2012 Deutz Brut, Vintage, 1.5 ltr.
Lys, gylden farve. I duften er der gule blommer, mirabeller, mineraler og lime. Smagen er sensuel og afrundet med en god længde samt en let cremet finish.
Dom Ruinart Champagne, Rose, Vintage
Vild champagneoplevelse - fløjsblød og intens på samme tid.
2014 Donna Cora Brut Saten Sparkling, DOCG, Antinori
Korngylden i farven med lette, gyldne strejf. Cremede bobler på tungen og en elegant aroma af blomster og hvide frugter. Balanceret og harmonisk.
Veuve Clicquot, Demi-Sec
Veuve Clicquot Demi-Sec er tænkt som intet mindre end en homage til smagen af det 19. århundrede. Den højere andel af Chardonnay øger champagnens silkebløde sødme.
Deutz Brut Classic, 1,5 ltr. Non Vintage
18 POINTS
18/20 POINTS af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Veuve Clicquot, Rose
Charme i overflod, masser af bær. stil og elegance i en virkelig festlig champagne.
Champagne R de Ruinart
Hjertet af alle Ruinarts cuvéer og oplagt som aperitif til livets større begivenheder og unge, franske oste. Eller når man bare virkelig er lækkertørstig.
Deutz Rose, 1,5 ltr. Non Vintage
91 POINTS
91 POINT i The Wine Spectator
Frisk lyserød med pink nuancer. Indsmigrende og vinøs duft af kirsebær, brombær, granatæbler og ribs. Smagen er kompleks og kraftfuld, men alligevel utrolig fin og nuanceret med inciterende nuancer...