Amerikansk vin

I slutningen af 1490’erne satte de første europæere foden på den jord, de senere kaldte for ”Vinlandet”. Indianerne havde plantet vinstokke mange steder og nød med stor fornøjelse de tørrede druer herfra, altså det vi i dag kender som rosiner. Europæerne prøvede at fremstille vin, som de kendte den fra Europa, men uden held. Først to hundrede år efter, da man havde ”knækket nødden”, forsøgte man igen at sætte en egentlig vinfremstilling i gang.
11th Hour Cellar Pinot Noir, Non Vintage
31 POINTS
31 POINT af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende
Charmerende og elegant Pinot Noir sammensat af druer fra udvalgte marker i San Joaquin Valley, Californien. Fremstår indbydende med duft af kirsebær, blommer og jordbær med bløde tanniner. Delikate ...
2017 Fess Parker Zinfandel
Det kræver en dygtig winemaker at skabe en god californisk Zinfandel, der flot balancerer de elementer. En sådan har Fess Parker i skikkelse af Head Winemaker Blair Fox.
11th Hour Cellar Zinfandel, Non Vintage
6 af 6 STJERNER af Claus Forrai på www.finansbureauet.dk
Blød og rund ”Zin” produceret på druer fra Lodi-regionen, der er epicentret for Zinfandel. Her er klima og jord ideelt for netop denne drue. Den har en lang stolt tradition her i det amerikanske til...
11th Hour Cellar Chardonnay
Klassisk duft med toner af æble, appelsin, citrusfrugt og pære. Smagen er fyldt med frisk, ligefrem frugt, kombineret med en medium fylde og en fin medium syre som giver vinen en fin balance og...
2015 Scotto Old Vine Zinfandel
Duften har toner af mørke bær og peber. Smagen er fyldt med røde frugter, mørk chokolade og urter.
Frontier Red, Lot 182
10 POINTS
10/10 af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske
Bøffens bedste ven. Den er efterhånden en sommerklassiker, Frontier Red fra californiske Fess Parker. Hvis du er født før 1980, kender du muligvis skuespilleren af samme navn, iført pelshue og...
2017 Fess Parker, Pinot Noir
Charmerende, rig og silkeblød med et hav af nuancer i både duft og smag. Masser af røde frugter, et hav af blomsternuancer og elegante krydderier.
2017 Riesling Santa Barbara
Duften har toner af citrus, fersken, passionsfrugt og melon. Smagen er off dry med en behagelig syre.
2015 Drouhin Dundee Hills Pinot Noir
5 STJERNER - 94+ POINT af Niels Lillelund i Jyllands-Posten
En vin, der indtager alle sanser fra starten, den rammer glasset. Forførende duft af friske røde bær. Vinen føles som det blødeste silke i munden og er spækket med hindbær, jordbær, kirsebær, roser...
2016 Rebel Canyon Zinfandel
Forrygende Zinfandel, der smager af californisk sol og sommer. Ingen fadnoter er lig med masser af saftig frugt og skønne varme toner i både duft og smag. The real deal!!!
2015 Foxglove Zinfandel
Bob Varners valg om ikke at bruge træfade til lagringen, giver en lækker frugtdreven Zinfandel, der holder de modne mørke frugter helt friske og vibrerende. Fine krydrede noter, mokka og lidt ny...
2018 Scotto Chardonnay
Meget aromatisk duft med masser af tropisk frugt, tilsat en svag tone af æbler. Smagen har en flot balance mellem friskhed og fedme.
2017 Cloudline Pinot Gris
Let strågul farve i glasset med en virkelig frisk og nøje afstemt syre. Næsen opfanger en levende, blomstret aroma, mens du får masser af citrusfrugt og hvide blomster i både smag og aroma. Vinen har ...
2016 Fess Parker The Big Easy
91 POINTS
91 POINTS - WINE ENTHUSIAST
Duften har indbydende toner af brombær, sirup, krydderier og egetræ. Smagen er fyldig og vedvarende med fede modne tanniner, der understøtter frugten.
2015 Teeter Totter Cabernet Sauvignon
Vinen er et festfyrværkeri af smagsnuancer med lag på lag af moden frugt. Full-bodied, modig og kompleks med nuancer af crème de cassis, brombær, blåbær, lakrids og violer. Det er sådan en ”Napa Cab” ...
2017 Viognier Santa Barbara
Saftig og intens duft af honning, abrikos, bagt æble og vanille. Smagen er rig, generøs og lang med en rigtig flot balance.
Frontier White Lot 184
Frontier Red har været kendt og elsket som 'cowboyvinen' i årevis. Nu kommer (endelig!) Fess Parkers bud på en frisk og frugtig, californisk hvidvin.
2017 Chardonnay Santa Barbara
Indbydende duft af æble, pære, citrus og vanille. Smagen har en fin syre, som giver et modspil til frugten og fylden.
2018 Beatnik White Zinfandel
Beatnik er produceret på Zinfandel-druer fra Lodi-regionen i Californien.
2018 Riesling Santa Barbara
Nyhed
Duften har toner af citrus, fersken, passionsfrugt og melon. Smagen er off dry med en behagelig syre.
2015 Roserock Pinot Noir
Nyhed
92 POINTS
92+ POINTS af Robert Parker i The Wine Advocate
Det var kun et spørgsmål om tid, før familien Drouhin ville søge efter nye steder at udforske og producere vin. Med Drouhins enorme talent og succes, så hvorfor ikke? Familien Drouhin skal man holde...
2017 Foxglove Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon fra Paso Robles. Lige som husets andre vine, så får denne vin heller ikke fadlagring. Brødrene Varner ønsker maksimal frugt i vinen uden forstyrrende elementer fra fadlagringen.
2017 Three Sticks Price, Family Estate Pinot Noir
Nyhed
Fyldig og karakterfuld, californisk Pinot Noir, der igen viser, at Three Sticks ligger helt oppe i de øverste luftlag på den amerikanske vestkyst.
2016 Flowers Pinot Noir Estate
Duften har toner af kirsebær, hindbær og violer. Smagen har en god fylde og en fin syre samt en behagelig, umiddelbar frugt.
2016 Flowers Chardonnay Estate
4 STJERNER af Rolf Madsen i Berlingske
Duften har toner af citrus, lime og melon, tilsat lette toner af egetræ. Smagen er mellemfyldig med fin syre og lette toner af lime, mineraler og egetræ.
2016 Chardonnay Ashleys Vineyard
Duften er fyldt med ananas, pære, citrus, lime, hasselnødder og krydderier. Smagen er ren frugt tilsat toner af vanille og pære. Eftersmagen er flot afbalanceret af den diskrete syre.
2015 Flowers Pinot Noir Seaview, Seaview
Duften har toner af skovbund, brombær, hindbær, blommer, mørke kirsebær og egetræ. Smagen har en rigtig god balance mellem fylde, syre, de fine tanniner og den udtalte frugt.
2016 Foxglove Chardonnay
90 POINTS
90 POINTS af Robert Parker i The Wine Advocate
Man smager straks, at Bob Varner elsker hvid Bourgogne! Ingen malolaktisk gæring og ingen fadlagring giver dig noget så sjældent som en californisk Chardonnay med så rent et udtryk som overhovedet...
2016 Teeter Totter Chardonnay
Druerne håndplukkes fra udvalgte marker i Napa Valley. Fyldig og ultralækre noter af med moden pære, æble, citrus, toast og vanilje. Denne Chardonnay kan bære næste alt på sine skuldre.
Frontier Red, Lot 183
Bøffens bedste ven. Den er efterhånden en sommerklassiker, Frontier Red fra californiske Fess Parker. Hvis du er født før 1980, kender du muligvis skuespilleren af samme navn, iført pelshue og...
Frontier Red, Lot 181, 1.50 ltr.
En vin, som emmer af nybyggerliv. Ærlig og karakterfuld, stærk og fyldig som de pionerer, der rejste vestpå i hestevogne. Robust rødvin, som bugner med fuldmodne, røde bær, krydderier, vanilje og...
2017 Suerte Pinot Noir
Paul Latos muskuløse Suerte har imponeret mangen en anmelder og Pinot Noir-fanatiker. Drik den ung - eller lad den blive endnu smukkere med alderen!
2017 Martinee Pinot Noir
Én af Californiens bedste Pinot Noir-producenter skuffer heller ikke denne gang. En vin, der ikke sætter sit lys under en skæppe, men bugner med røde bær, roser, krydderier og måske en smule præg af...
2014 Syrah Santa Barbara
Elegant blød og forførende vin, der i både duft og smag er domineret af mørke bær og sort peber tilsat toner af svampe, læder og krydderier, der langsomt toner ud i elegante nuancer af kirsebær og...
2018 Valdiguie Quail Run Vineyard
Meget livlig aroma af jordbær, brombær og sort peber, der virkelig vil frem. Saftig granatæble og blåbær giver fylde og dybde til vinen, om samtidig er let og pikant.

Læs mere om amerikansk vin

Årsagen til, at vinfremstillingen i første omgang ikke lykkedes, var såre simpel: Indianernes vinstokke var ikke fra Vitis Vinifera-familien som man kendte så godt fra Europa, men derimod fra Lambrusca-familien. Lambruscastokken var resistent overfor den vinlus, der hærgede og ødelagde alle de europæiske vinstokke. Ved at pode Lambrusca-stokkene med Vitis Vinifera-sorten overlevede de nye vinstokke, og det er stadig denne podning, der bruges på alle vinstokke i USA. Da Frankrig i 1870 blev ramt af Phylloxera, var det amerikanske vinstokke, der blev udplantet for at erstatte det tabte. Det næste århundrede gik med at forbedre den vin, man nu endelig kunne lave.

Udbyttet og kvaliteten var i starten både lavt og dårligt, men man skulle jo bruge noget at styrke sig på, når hverdagen blev for hård og ubarmhjertig. Det var først d. 17. januar 1920, man igen hørte bemærkelsesværdigt nyt fra ”Vinlandet”. Her blev den af de fleste meget forhadte 18th Amendment to the Constitution nemlig vedtaget. Dette lovtillæg forbød al fremstilling af alkohol samt transport og salg af disse i hele USA. Der var dog én undtagelse: Spiritus måtte gerne benyttes i madlavning og til religiøse formål, så det må have været herligt at være kok eller præst dengang. Som altid, når man undertrykker folk og deres levemåde, finder de en ”udvej”: Små hemmelige vinbrug og destillerier skød op overalt – forbruget blev øget drastisk op gennem 1920’erne, og man endte op med store gangstergrupper, der rivaliserede hinanden for at få del i den enorme pengemaskine, der opstod på grund af de mange kunders efterspørgsel på alkoholiske drikke. Wallstreet-krakket i 1929 satte en stopper for denne kedelige udvikling. Præsident Roosevelt blev valgt, forbudstiden ophævet, og situationen stabiliseredes atter.

I dag produceres der vin i 46 amerikanske stater, og hver enkel stat har sin egen lovgivning, der også indbefatter en geografisk afgrænsning, også kaldet AVA (American Viticultural Area).