2019 A Rosato, IGT, Antinori

Italien
Maremma
3/4 ltr.
DKK 319,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
“A” er en lys, nærmest strålende vin, som er koralrosa i farven. Aromaen er delikat, hvor noter af roser smelter sammen med antydninger af små, røde frugter, der skaber umiskendelig aromatisk intensitet. Elegant på tungen, overraskende elegant og liflig med noter af frisk rød, frugt, der giver "A" ekstraordinær vedholdenhed.
Specifikationer
Leverandør
Marchesi Antinori S.P.A.
Land
Italien
Område
Maremma
Type/Farve
Rosevin
Årgang
2019
Drue
100% Aleatico
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Riesling
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Desserter - svagt søde
Desserter - meget søde
Frugt og nødder
Alkohol
11,50%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Italienske Marchesi Antinori er 26 generationers vinhistorie i absolut verdensklasse. 630 år er næsten svært at forstå, når det handler om én og samme familie af vinproducenter. Men Antinori kan spore sin historie helt tilbage til 1385, da Giovanni di Piero Antinori blev optaget i ’Arte Fiorentina dei Vinattieri’, vinmagernes orden i Firenze. I dag er Marchesi Antinori medlem af Primum Familiae Vini - en sammenslutning af 12 af de mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. Det bliver ikke meget større end det her.

Allerede i renæssancens Firenze var Marchesi Antinori et særdeles succesrigt vinhus, og Allesandro Antinori var én af de rigeste indbyggere i byen, som var centrum for tidens store tænkere og kunstnere som Leonardo da Vinci og for forfattere som Dante Alighieri, der skrev sin Guddommelige Komedie.

Marchesi Antinori er dén dag i dag en familieejet virksomhed, hvor værdier som enorm omhu, fokus på selv bittesmå detaljer og ønsket om hele tiden at blive dygtigere ligger under huden. Gennem 26 generationer har familien præget italiensk vinfremstilling med innovative, og til tider modige beslutninger, men altid med en grundlæggende respekt for traditioner.

I 1974 sendte Marchesi Antinori sin første Tignanello på markedet, en af de første såkaldte `Super Toscanere´. Vinen rystede den italienske vinverden og rykkede på, hvad der kunne lade sig gøre i støvlelandet. Skabt på et blend af Sangiovese, og de dengang ’forbudte’, udenlandske druesorter Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, var Piero Antinori én af de store fornyere i en helt ny bølge af super-toscanere, som man turde skabe uden skelen til gamle regler og normer. Tignanello regnes i dag for at være én af de allermest betydningsfulde vine i hele Italiens vinøse historie.

Antinori har altså allerede mange flere kapitler i sin historie end langt de fleste vinhuse. Men det sidste kapitel er stadig langtfra skrevet. Det bliver man forvisset om, når man kører op foran det 100.000.000 € dyre vineri. Her er alt gennemført smagfuldt, lige fra de udstillede værker af Leonardo da Vinci og Giovanni Della Robbia til lysindfaldet foran elevatoren, som fører op til den lille restaurant, der ligger med udsigt ud over vinmarkerne.

Selvom de gamle rødder spiller en stor rolle i familiens daglige arbejde og i visionerne for huset og hver enkelt vin, har det aldrig sat en stopper for Antinoris altid nyskabende ånd, som eksemplet med Tignanello viser. Man researcher i nye lokale og internationale druesorter og eksperimenterer med alternative dyrkningsmetoder, marker i varierende højder, gæringsmetoder, forskellige fade til fadlagring osv.

I dag er Albiera Antinori direktør for Marchesi Antinori med støtte fra søstrene Allegra og Alessia. Deres far, Marchese Piero Antinori, er Ærespræsident for familievirksomheden.

Fattoria Aldobrandesca ligger i den sydlige del af toscanske Maremma,i centrum af det, der er kendt som ”den etruskiske tufstenzone”.

Maremma er ofte forbundet med dets kystlinje, flade områder, fyrretræskove, heste og lokale cowboys kaldet ”butteri”. Fattoria Aldobrandesca ligger i en landlig del af Maremma. Her er blevet bygget fascinerende middelalderlige fæstninger og bosættelser på stejle klipper af tufsten, der i dag er friluftsmuseer. Små karakteristiske landsbyer i området som Pitigliano, Sorano og Sovana er også hugget ud i tufsten.

Vinmarkerne løfter sig på skråningerne, hvor bjergtoppen Sovana er beliggende, omgivet af et smukt landskab med utrolig naturlig skønhed og rig på arkitektonisk arv.
“A” er en lys, nærmest strålende vin, som er koralrosa i farven. Aromaen er delikat, hvor noter af roser smelter sammen med antydninger af små, røde frugter, der skaber umiskendelig aromatisk intensitet. Elegant på tungen, overraskende elegant og liflig  med noter af frisk rød, frugt, der giver "A" ekstraordinær vedholdenhed.
Straks efter ankomsten til kælderen blev druerne presset forsigtigt.

Skallerne blev efterladt i kontakt med saften til kold maceration i en periode på ca. fire til seks timer for at muliggøre ekstraktion af farve og de mest delikate aromatiske komponenter. Der er med til at bevare druesortens karakteristiske friskhed og aromatiske profil. Saften blev blev overført til små beholdere i rustfrit stål til alkoholisk gæring ved en kontrolleret temperatur på 16 grader. "A" blev lagret på rustfri ståltanke indtil aftapning.