2018 Cervaro della Sala, IGT, Antinori

Italien
Umbrien
3/4 ltr.
DKK 499,00
Ikke på lager.
Smagskommentar
2018 Cervaro della Sala er en lysende strågul farve stribet med lejlighedsvis grønlige højdepunkter. Næsen viser lys ristede toner ledsaget af aromaer af citrusfrugter, tropisk frugt og antydninger til smør. Vinen er velsmagende og frisk med præg af kamille, hvid frugt og flint sammen med en behagelig vedholdenhed og smagsmæssig dybde. Vinen er indbydende og smagfuld allerede nu i dens ungdom, men viser stort gemmepotentiale. Den vil udvikle sig optimalt i de kommende år.
Specifikationer
Leverandør
Marchesi Antinori S.P.A.
Land
Italien
Område
Umbrien
Type/Farve
Hvidvin
Årgang
2018
Drue
Chardonnay
Øvrige
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Viognier / Chardonnay
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Apéritif
Skaldyr
Fisk - lys
Fjerkræ
Fisk - fede
Pastaretter
Alkohol
12,50%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Italienske Marchesi Antinori er 26 generationers vinhistorie i absolut verdensklasse. 630 år er næsten svært at forstå, når det handler om én og samme familie af vinproducenter. Men Antinori kan spore sin historie helt tilbage til 1385, da Giovanni di Piero Antinori blev optaget i ’Arte Fiorentina dei Vinattieri’, vinmagernes orden i Firenze. I dag er Marchesi Antinori medlem af Primum Familiae Vini - en sammenslutning af 12 af de mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. Det bliver ikke meget større end det her.

Allerede i renæssancens Firenze var Marchesi Antinori et særdeles succesrigt vinhus, og Allesandro Antinori var én af de rigeste indbyggere i byen, som var centrum for tidens store tænkere og kunstnere som Leonardo da Vinci og for forfattere som Dante Alighieri, der skrev sin Guddommelige Komedie.

Marchesi Antinori er dén dag i dag en familieejet virksomhed, hvor værdier som enorm omhu, fokus på selv bittesmå detaljer og ønsket om hele tiden at blive dygtigere ligger under huden. Gennem 26 generationer har familien præget italiensk vinfremstilling med innovative, og til tider modige beslutninger, men altid med en grundlæggende respekt for traditioner.

I 1974 sendte Marchesi Antinori sin første Tignanello på markedet, en af de første såkaldte `Super Toscanere´. Vinen rystede den italienske vinverden og rykkede på, hvad der kunne lade sig gøre i støvlelandet. Skabt på et blend af Sangiovese, og de dengang ’forbudte’, udenlandske druesorter Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, var Piero Antinori én af de store fornyere i en helt ny bølge af super-toscanere, som man turde skabe uden skelen til gamle regler og normer. Tignanello regnes i dag for at være én af de allermest betydningsfulde vine i hele Italiens vinøse historie.

Antinori har altså allerede mange flere kapitler i sin historie end langt de fleste vinhuse. Men det sidste kapitel er stadig langtfra skrevet. Det bliver man forvisset om, når man kører op foran det 100.000.000 € dyre vineri. Her er alt gennemført smagfuldt, lige fra de udstillede værker af Leonardo da Vinci og Giovanni Della Robbia til lysindfaldet foran elevatoren, som fører op til den lille restaurant, der ligger med udsigt ud over vinmarkerne.

Selvom de gamle rødder spiller en stor rolle i familiens daglige arbejde og i visionerne for huset og hver enkelt vin, har det aldrig sat en stopper for Antinoris altid nyskabende ånd, som eksemplet med Tignanello viser. Man researcher i nye lokale og internationale druesorter og eksperimenterer med alternative dyrkningsmetoder, marker i varierende højder, gæringsmetoder, forskellige fade til fadlagring osv.

I dag er Albiera Antinori direktør for Marchesi Antinori med støtte fra søstrene Allegra og Alessia. Deres far, Marchese Piero Antinori, er Ærespræsident for familievirksomheden.
2018 Cervaro della Sala er en lysende strågul farve stribet med lejlighedsvis grønlige højdepunkter. Næsen viser lys ristede toner ledsaget af aromaer af citrusfrugter, tropisk frugt og antydninger til smør. Vinen er velsmagende og frisk med præg af kamille, hvid frugt og flint sammen med en behagelig vedholdenhed og smagsmæssig dybde. Vinen er indbydende og smagfuld allerede nu i dens ungdom, men viser stort gemmepotentiale. Den vil udvikle sig optimalt i de kommende år.
96 POINTS
29. maj 2020
96 point i The Wine Advocate
Slottets gæringskældreskældre blev bygget for at drage fuld fordel af tyngdekraftsprincippet og bidrager til druernes naturlige bevægelse og deres maceration uden at de bliver pumpet eller udsat for mekanik. Plukningen af ​​druerne finder sted i løbet af de allerførste timer af dagen, så kældrene får druerne i uberørt tilstand uden indflydelse fra de højere og varmere temperaturer på dagen. Saften behandles med en maceration på  skallerne i fire timer ved en temperatur på 10 ° C og falder derefter i gæringstanke i rustfrit stål, hvor de bliver skilt fra deres urenheder, inden de kommer i små egetræsfade. Her gærer de fuldstændigt og derefter gennemføres en komplet malolaktisk gæring. Efter fem måneders lagring er Chardonnay normalt klar til at blive blandet og komma tilbage på rustfrit stål, hvor den samles med Grechetto, som er blevet gæret separat uden kontakt med træ. Cervaro della Sala modnes derefter på flasker i Castello della Sala-kældrene, inden den markedsføres.