2018 Achelo Cortona Syrah, DOC, Antinori

Italien
Cortona
3/4 ltr.
DKK 159,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Achelo 2018 leverer varen med en intens, rødlilla farve i glasset. Næsen forkæles med rigelig rød og sort bærfrugt med krydrede fornemmelser af vanilje og sort peber. Sødmefuld og behagelig og med en flot vedholdenhed, der giver en eftersmag, der er kendetegnet ved solbær og bjørnebærsyltetøj sammen med antydninger af vanilje.
Specifikationer
Leverandør
Marchesi Antinori S.P.A.
Land
Italien
Område
Cortona
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2018
Drue
100% Syrah
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Syrah
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Mørkt kød
Oste - kraftige
Vildt
Krydrede retter
Stegeretter
Alkohol
12,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Italienske Marchesi Antinori er 26 generationers vinhistorie i absolut verdensklasse. 630 år er næsten svært at forstå, når det handler om én og samme familie af vinproducenter. Men Antinori kan spore sin historie helt tilbage til 1385, da Giovanni di Piero Antinori blev optaget i ’Arte Fiorentina dei Vinattieri’, vinmagernes orden i Firenze. I dag er Marchesi Antinori medlem af Primum Familiae Vini - en sammenslutning af 12 af de mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. Det bliver ikke meget større end det her.

Allerede i renæssancens Firenze var Marchesi Antinori et særdeles succesrigt vinhus, og Allesandro Antinori var én af de rigeste indbyggere i byen, som var centrum for tidens store tænkere og kunstnere som Leonardo da Vinci og for forfattere som Dante Alighieri, der skrev sin Guddommelige Komedie.

Marchesi Antinori er dén dag i dag en familieejet virksomhed, hvor værdier som enorm omhu, fokus på selv bittesmå detaljer og ønsket om hele tiden at blive dygtigere ligger under huden. Gennem 26 generationer har familien præget italiensk vinfremstilling med innovative, og til tider modige beslutninger, men altid med en grundlæggende respekt for traditioner.

I 1974 sendte Marchesi Antinori sin første Tignanello på markedet, en af de første såkaldte `Super Toscanere´. Vinen rystede den italienske vinverden og rykkede på, hvad der kunne lade sig gøre i støvlelandet. Skabt på et blend af Sangiovese, og de dengang ’forbudte’, udenlandske druesorter Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, var Piero Antinori én af de store fornyere i en helt ny bølge af super-toscanere, som man turde skabe uden skelen til gamle regler og normer. Tignanello regnes i dag for at være én af de allermest betydningsfulde vine i hele Italiens vinøse historie.

Antinori har altså allerede mange flere kapitler i sin historie end langt de fleste vinhuse. Men det sidste kapitel er stadig langtfra skrevet. Det bliver man forvisset om, når man kører op foran det 100.000.000 € dyre vineri. Her er alt gennemført smagfuldt, lige fra de udstillede værker af Leonardo da Vinci og Giovanni Della Robbia til lysindfaldet foran elevatoren, som fører op til den lille restaurant, der ligger med udsigt ud over vinmarkerne.

Selvom de gamle rødder spiller en stor rolle i familiens daglige arbejde og i visionerne for huset og hver enkelt vin, har det aldrig sat en stopper for Antinoris altid nyskabende ånd, som eksemplet med Tignanello viser. Man researcher i nye lokale og internationale druesorter og eksperimenterer med alternative dyrkningsmetoder, marker i varierende højder, gæringsmetoder, forskellige fade til fadlagring osv.

I dag er Albiera Antinori direktør for Marchesi Antinori med støtte fra søstrene Allegra og Alessia. Deres far, Marchese Piero Antinori, er Ærespræsident for familievirksomheden.

Godsets navn stammer fra den historiske gård, der engang stod der, ejet af Greven af Bracci, hvis våbenskjold vises på boets logo; en arm dækket med rustning, der viser et sværd. Marchesi Antinori købte godset i 1990.

Jorderne strækker sig over et område på 508 hektarer, og vinmarkerne dækker et areal på 340 hektarer opdelt i to blokke: den ene er beplantet med vinmarker og ligger på grænsen mellem byerne Montepulciano og Cortona. Den anden blok har 103 hektarer beplantet med vinmarker og strækker sig helt til Montepulciano og omfatter tre af de mest berømte parceller af land, der er kendt for produktion af fremragende rødevin: Cervognano, Santa Pia og Gracciano.
Achelo 2018 leverer varen med en intens, rødlilla farve i glasset. Næsen forkæles med rigelig rød og sort bærfrugt med krydrede fornemmelser af vanilje og sort peber. Sødmefuld og behagelig og med en flot vedholdenhed, der giver en eftersmag, der er kendetegnet ved solbær og bjørnebærsyltetøj sammen med antydninger af vanilje.
Efter at have afstilket og presset druerne, kom saften direkte i gæringsstanke i rustfrit stål, hvor en præ-gæringsmaceration fandt sted for fuldt ud at frembringe frugtagtige noter. Gæringen, der blev udført ved temperaturer, der blev holdt til højst 25 grader, varede i cirka ti dage. 70% procent af Syrah-druene gik derefter ind i anden og tredje brug af franske egetræs-barriques, hvor vinen gennemgik en fuldstændig malolaktisk gæring. Den resterende del af vinen blev lagret i rustfrit stål. Achelo blev tappet på flaske i det tidlige efterår 2019.