2017 Woodcutters Shiraz

Australien
South Australia
12 mdr.
3/4 ltr.
DKK 219,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Duften er sødmefyldt med elementer af brombær og kirsebær. Smagen er fyldig, stilren og meget nuancerig. Lang og intens eftersmag.
Specifikationer
Leverandør
Torbreck Vintners Pty Ltd.
Land
Australien
Område
South Australia
Underområde
Barossa Valley
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2017
Drue
100% Shiraz
Fadlagring
12 mdr.
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Syrah
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Mørkt kød
Oste - kraftige
Vildt
Krydrede retter
Alkohol
15,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Skruelåg
Pakning
Karton
Det australske vinhus Torbreck producerer, hvad Robert Parker betegner som "nogle af jordens mest spændende vine".
Huset blev grundlagt i 1994 af David Powell, som købte en vingård i Maranaga. Dette blev fundamentet til ikke bare vinhuset Torbreck, men også for manden bag, en ”larger than life”-personlighed, der var med til at skabe en række epokegørende vine, der blandt andet på et tidspunkt gav ham titlen som Winemaker of the Year i The Wine Advocate.
Fysisk set kan Torbreck kun betegnes som et meget minimalistisk vinhus – det består kort og godt af noget, som kunne ligne et læskur til får, to cementtanke og en primitiv pumpe.
Navnet Torbreck er i øvrigt som mange af husets vinnavne af skotsk oprindelse og skal ses som en hyldest til landet, hvor David Powell tidligere arbejdede. Således er f.eks. Woodcutter’s opkaldt efter de skotske skovhuggere, mens husets flagskib, Run Rig, har fået navn efter det populære skotske band.

Torbrecks vinstil er en flot forening af den klassiske Barossavin og det bedste fra Frankrigs Rhônedal. Nuancerige, bløde vine med en næsten cremet struktur, der allerede forfører ved første smagsindtryk.
Parker kalder faktisk også husets Run Rig for ”La Mouline of Australia”, hvorved han hentyder til enkeltmarkscuvéen fra Guigals Hermitage, der ligger med både skyhøje priser og point.

Grundet en hård skilsmisse fik David dog økonomiske problemer, så han i 2002 måtte sælge vineriet til Jack Cowin, som i 2008 valgte at sælge det videre til den amerikanske investor, Pete Kight. I 2013 valgte David dog at forlade vineriet, hvorefter hans assistant winemaker Craig Isabel, overtog styringen.
Videresalgene og Davids farvel til Torbreck har dog på ingen måde skadet, hverken vinhusets vine eller renommé. Torbreck hører stadig til i den absolutte elite, og husets prestigevin, the Laird, sælges til priser, som kun matches af Three Rivers, Penfolds Grange og Henschkes Hill of Grace. Dette betyder dog ikke, at der ikke laves vine i et mere overkommeligt prisleje – her er f.eks. GMS, Juveniles og Woodcutter’s fremragende repræsentanter for husets stil.  
Duften er sødmefyldt med elementer af brombær og kirsebær. Smagen er fyldig, stilren og meget nuancerig. Lang og intens eftersmag.  
93 POINTS
5. august 2019
93 POINTS i Wine Spectator
"Aromatic and stylish, opening with violet, white pepper and subtle sweet cream notes. The core gushes with huckleberry and wild blueberry flavors., revealing shades of rosemary and apricot. Supple and smooth, with tannins hanging in the background, providing appealing traction. The finish sails on and on. Drink now through 2035."
Som med alle Torbrecks vine, så er druerne plukket og sorteret med håndkraft fra meget lavtydende vinstokke. Det giver vinhuset det bedste ”råmateriale” i bestræbelserne på, kun at lave kvalitetsvine.
Vinen gærer i både stål-, træ- og cementtanke i 6-7 dage og presses efterfølgende kun ganske let.
Vinen lagres efter gæringen på store franske fade (foudre) i 12 måneder før den, helt uden klaring og filtrering tappes på flaske.