Økologisk

2017 Vouvray Sec

Frankrig
Loire
4-5 mdr.
3/4 ltr.
DKK 200,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Kompleks, tør og med et fint lille bid, som gør vinen ideel til mad.
Specifikationer
Leverandør
Domaine Francois Pinon
Land
Frankrig
Område
Loire
Underområde
Vouvray
Type/Farve
Hvidvin
Årgang
2017
Drue
100% Chenin Blanc
Fadlagring
4-5 mdr.
Dyrkning
Økologisk
Riedel glas
Chardonnay / Viognier
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Skaldyr
Fisk (på grillen)
Tapas
Alkohol
12,50%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Det er faktisk lidt synd, at de skønne vine fra Loire ikke får mere opmærksomhed herhjemme. Her er stor diversitet, og der produceres både hvide, røde, mousserende og ikke mindst delikate søde vine i regionen. Området er stort. Faktisk strækker det sig fra Paris og helt ud til Atlanterhavet.
I 1980´erne blev der solgt spandevis af Vouvray og Anjou. Siden har regionen primært været kendt for de Sauvignon Blanc-baserede vine, Sancerre og Pouilly-Fumé. Til forskel fra disse to, er Vouvray produceret på Chenin Blanc-druen, som er udbredt i denne del af Loire.
På en nyligy overstået messe i Loire smagte vi disse nye vine fra Francois Pinon, som gjorde udslaget. Vinene er så spændende, og kvaliteten så høj, at vi er mere end klar til at slå et nyt slag for gode gamle Vouvray.

Francois Pinon er en af områdets allerbedste producenter. Et besøg på domainet er som at træde ind i en tidslomme. Kun få ting har ændret sig i de syv generationer, familien har ejet vinhuset. Blandt andet er der aldrig tilkøbt eller frasolgt jord, så Francois dyrker stadig præcist de samme paraceller som hans tip- og tiptipoldefar. Siden 2003 har de dyrket økologisk, så i vinmarkerne er alt også forblevet uændret. Det vil sige, at der stadig pløjes med hjælp af heste (for at bibeholde jordens struktur), vinstokkene udskiftes kun via sélection massale (via stiklinger fra den pågældende vinmarks bedst præsterende vinstokke), og der bruges naturligvis ingen sprøjtemidler.
I vineriet arbejdes der efter de samme principper. Der bruges kun naturlige gærstammer, og kun yderst begrænsede mængder svovl tilsættes. Vinene lagres på de gamle fade (foudres), som er gået i arv fra far til søn.

Som I kan se på etiketterne, har der heller ikke været den store udvikling, men hvad gør det, når kvaliteten er i top. Hele tankegangen hos Francois Pinon er langt fra kommerciel. Tid er ikke et begreb, man tager hensyn til., og der skal ikke ekspanderes, men blot vedligeholdes, indtil den næste generation er klar til at tage over.
Disse vine er herligt ”old school”. Dermed menes ikke, at man er vendt tilbage til noget gammeldags, men fordi man aldrig har flyttet sig derfra. Alt sammen i ordets mest positive betydning.
Kompleks, tør og med et fint lille bid, som gør vinen ideel til mad.
21. juni 2019
5 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
"Pærer i duften. Fyldig og sprød vin med masser af frugtnoter, især pærer og røde æbler. Velbalanceret med en flot, sprød afslutning."
Der bruges kun naturlige gærstammer, og kun yderst begrænsede mængder svovl tilsættes. Vinene lagres på de gamle fade (foudres), som er gået i arv fra far til søn.