Økologisk

2017 Morgon, Cru Beaujolais

Frankrig
Bourgogne
8 mdr.
3/4 ltr.
DKK 279,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
En tæt Beaujolais, domineret af mørk frugt så f.eks. vilde mørke kirsebær. Efterhånden som vinen ældes, får den også toner af mineraler, mørke bær og te. Smagen er tæt i frugten, men uden tanniner og med en høj syre, hvilket giver en flot balance og længde i eftersmagen.
Specifikationer
Leverandør
Julien Sunier
Land
Frankrig
Område
Bourgogne
Underområde
Beaujolais
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2017
Drue
100% Gamay
Fadlagring
8 mdr.
Dyrkning
Økologisk
Riedel glas
Pinot Noir
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Lyst kød
Oste - milde
Grøntsagsretter
Fjerkræ
Alkohol
13,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
For de fleste unge vinbønder, der ønsker at etablere sig i Bourgogne, er Beaujolais blevet et yderst attraktivt område. Dels fordi jorden er betydeligt billigere end i Côte d’Or, dels fordi Beaujolais er begyndt at distancere sig fra det renommé af halvtynde vine med en umiskendelig smag af bananer, som Nouveau-vinen var med til at give området op gennem 1980’erne og 1990’erne.
Julien Sunier er en af disse unge vinbønder. Han rejste først det meste af verden rundt for at lære om vitikultur på New Zealand og vinifikation i Californien, inden han vendte hjem for at arbejde side om side med Nicolas Potel i Nuits-Saint-George og Jean Claude Rateau i Beaune. Det var hos disse vinbønder, han blev bidt af den biodynamiske tilgang.
Julien blev ansat af Mommessin i Beaujolais, som ledte efter en winemaker, der kunne højne kvaliteten af firmaets vine. Det var netop det, han gjorde i fem år, blandt andet ved at sortere hårdt ud i kredsen af leverandører og i stedet skabe kontakt med nogle af Beaujolais bedste drueavlere.
Julien ville dog mere, og hans meget kompromisløse tilgang til vin indbød ham uundgåeligt til at etablere sit eget domaine i 2008.
Julien lejede tre hektar perfekt beliggende jord i Cru’erne Fleurie, Morgon og Reigne, som han begyndte at opdyrke ekstremt traditionelt, hvilket betød, at han bibeholdt de 60 år gamle stokke, som var tilplantet med en tæthed på 10.000 stokke pr. hektar (det var før traktorens tid…). Lige fra starten blev alt dyrket biodynamisk. Druerne presses på en gammel basket press, hvilket giver det mest nænsomme og bedste pres. Mosten gæres ud ved lave temperaturer på 22-23 grader, hvilket giver mindre farve, mere delikate tanniner og langt mere komplekse vine.  
Resultatet er – uden beskedenhed, da dette ikke er nødvendigt – at man her får noget af det absolut bedste Gamay i verden i mængder, der desværre betyder, at den kun er de absolut færreste forundt.

Druerne til Juliens Morgon hentes fra to mindre parceller, som dog har samme jordbund, og begge er tilplantet med 10.000 stokke i starten af 1960’erne. Den ene parcel, Corcelette, er sydvestvend, og den anden ligger lige mellem appellationerne, Reigne og Morgon, og deler navn med Julien Reignes  parcel, Oeillat. Begge har parceller har et granitdomineret  øverste jordlag, hvilket to meter nede skifter til en tæt lerjord. Dette gør, at Morgonen er den kraftigste af Juliens vine - en vin, som bør ligge i tre år, inden den langsomt begynder at åbne op og frigive sin charme.
En tæt Beaujolais, domineret af mørk frugt så f.eks. vilde mørke kirsebær. Efterhånden som vinen ældes, får den også toner af mineraler, mørke bær og te. Smagen er tæt i frugten, men uden tanniner og med en høj syre, hvilket giver en flot balance og længde i eftersmagen.
92 POINTS
22. november 2019
92 point Josh Raynolds på Vinous.com
"Deep bright-rimmed ruby. Ripe red/blue fruit, floral and spice qualities on the highly perfumed nose. Shows impressive depth as well as energy to the appealingly sweet black raspberry, boysenberry and violet pastille flavors, which are underscored by smoky mineral and exotic spice flourishes. Finishes with excellent clarity, mineral thrust and a dusting of fine-grained, well-knit tannins."

21. juni 2019
5 STJERNER af Søren Frank i Berlingske
"Når det er sommer og varmt, skal vinen gerne være kølig og læskende – også når det gælder den røde. En af de vine, som traditionelt har været serveret godt afkølet nærmest som en hvidvin, er beaujolais.

I min verden er beaujolais den perfekte vin til patéer, terriner, charcuteri og i det hele taget alt, hvad man kunne finde på at stoppe i en picnickurv. Ud over at være en god ledsager til svinekød er beaujolais den perfekte partner til kylling, og køler man den grundigt, kan det også sagtens forsvares at servere den til fisk. En god allroundvin med andre ord, som også kan ledsage en del fra havegrillen – måske lige bortset fra den velhængte bøf.

Relativt let og lys i glasset. Elegant feminin med lyse burgundiske kvaliteter samt et ordentligt skud hestestald (brettanomyces). På én gang blød, frisk og saftig i munden med høj drikbarhed."
91 POINTS
5. august 2019
91 POINT - DIN VIN GUIDE
"Aromatisk næse med god dybde under. Vinen skifter mellem rød bærfrugtighed, banan og dyb mineralitet. Vinen varmer en smule men har et godt fintmasket tanninskelet, rødgrød og er tæt men samtidig indbydende."
94 POINTS
5. august 2019
94 POINTS af James Suckling på www.jamessuckling.com
"An amazingly fresh and energetic wine that also has a ton of mineral power and great balance on the relatively sleek palate. The way this opens up, with some aeration, to wild strawberries and flowers, really shows what some further aging will do for it. Dark and complex finish that gives a lot more than usual for this appellation. Better from 2020."
Den alkoholiske gæring foretages ved 22 – 23 grader, i hele klaser og på betontanke. Efterfølgende presses mosten (og druerne) over 24 timer på en gammel basket press. Vinen lagres efterfølgende i 8-11 måneder på tre til ni år gamle Bourgogne-fade, inden den aftappes uden filtrering og klaring.