2017 Morgon Charmes, Cru Beaujolais

Frankrig
Bourgogne
3/4 ltr.
DKK 290,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Fyldig rødvin og samtidig frugtig Beaujolais, hvor mørke kirsebær er fremtrædende. En flot syre balancerer vinen, som samtidig leverer en lang eftersmag. Giv den lidt alder, og den vil opnår en mineralsk kompleksitet og toner af te.
Specifikationer
Leverandør
Julien Sunier
Land
Frankrig
Område
Bourgogne
Underområde
Beaujolais
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2017
Dyrkning
Biodynamisk Naturvin
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Lyst kød
Oste - milde
Grøntsagsretter
Fjerkræ
Alkohol
12,50%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
For de fleste unge vinbønder, der ønsker at etablere sig i Bourgogne, er Beaujolais blevet et yderst attraktivt område. Dels fordi jorden er betydeligt billigere end i Côte d’Or, dels fordi Beaujolais er begyndt at distancere sig fra det renommé af halvtynde vine med en umiskendelig smag af bananer, som Nouveau-vinen var med til at give området op gennem 1980’erne og 1990’erne.
Julien Sunier er en af disse unge vinbønder. Han rejste først det meste af verden rundt for at lære om vitikultur på New Zealand og vinifikation i Californien, inden han vendte hjem for at arbejde side om side med Nicolas Potel i Nuits-Saint-George og Jean Claude Rateau i Beaune. Det var hos disse vinbønder, han blev bidt af den biodynamiske tilgang.
Julien blev ansat af Mommessin i Beaujolais, som ledte efter en winemaker, der kunne højne kvaliteten af firmaets vine. Det var netop det, han gjorde i fem år, blandt andet ved at sortere hårdt ud i kredsen af leverandører og i stedet skabe kontakt med nogle af Beaujolais bedste drueavlere.
Julien ville dog mere, og hans meget kompromisløse tilgang til vin indbød ham uundgåeligt til at etablere sit eget domaine i 2008.
Julien lejede tre hektar perfekt beliggende jord i Cru’erne Fleurie, Morgon og Reigne, som han begyndte at opdyrke ekstremt traditionelt, hvilket betød, at han bibeholdt de 60 år gamle stokke, som var tilplantet med en tæthed på 10.000 stokke pr. hektar (det var før traktorens tid…). Lige fra starten blev alt dyrket biodynamisk. Druerne presses på en gammel basket press, hvilket giver det mest nænsomme og bedste pres. Mosten gæres ud ved lave temperaturer på 22-23 grader, hvilket giver mindre farve, mere delikate tanniner og langt mere komplekse vine.  
Resultatet er – uden beskedenhed, da dette ikke er nødvendigt – at man her får noget af det absolut bedste Gamay i verden i mængder, der desværre betyder, at den kun er de absolut færreste forundt
Fyldig rødvin og samtidig frugtig Beaujolais, hvor mørke kirsebær er fremtrædende. En flot syre balancerer vinen, som samtidig leverer en lang eftersmag. Giv den lidt alder, og  den vil opnår en mineralsk kompleksitet og toner af te.
92 POINTS
5. august 2019
92 POINT - DIN VIN GUIDE
"Superromantisk og indbydende næse med fine røde bær, yoghurt og skumfiduser. Smagen er læskende og fokuseret omkring ribs og fine jordbær med en god længde mundvandsdrivende afslutning. Indbydende og kompleks vin, som gør en drikkelysten... men har nok dybde til at kunne stå sammen med et måltid."
12. april 2019
6 af 6 STJERNER på Houlbergs Vinblog
"Sidste vin hos vinmageren Julien Sunier var hans Morgon Charmes, der kommer fra 60 år gamle vinstokke.

Vinen er lavet lidt som de andre, altså med carbonic maceration gæringen af de hele druer i 10 dage, hvorefter druerne presses i løbet af 24 timer på en gammel basket press, hvorefter vinen lagrer 9-11 måneder i gamle, burgundiske 228 liter barriques, som er anvendt mindst 10 gange tidligere. Derefter aftappes Morgon Charmes uden filtrering eller klaring og alene med ganske lidt svovl.

Vinen minder på mange måder om de forrige, altså masser af rustik og landlig bio kant, men her er det mere dæmpet og skørheden er også mindre, mens der til gengæld er skruet op for blomsterne. Det gør vinen mere let, elegant og klassisk. Dermed er vinen ganske forførende, svævende … men fortsat med en vild side.

Og – nøj – hvor er det lækkert, blødt, imødekommende, elegant og smukt. Det er sorte kirsebær, funky og landlig, fine tanniner, som lige bider dig i kæberne, ryster dig og gør dig glad. Det er virkelig lækkert og smækkert, og med en speciel karakter. Nogle vil blive forskrækkede og andre – som mig – knuselsker den bare."
Alkoholisk gæring i hele klaser ved 22 – 23 grader på betontanke. Herefter presses mosten over 24 timer på en gammel basket press. Vinen lagres efterfølgende i 8-11 måneder på tre til ni år gamle Bourgogne-fade, inden den aftappes uden filtrering og klaring.