2016 Tignanello, IGT, Antinori

Italien
Toscana
14 måneder
3/4 ltr.
DKK 819,00
Ikke på lager.
Smagskommentar
Tignanello er en vin i fuld harmoni. En intens, levende rubinrød farve og med en aroma af modne, røde frugter og behagelige hint af friske brombær og vilde bær. Hertil kommer også smukt integrerede aromaer af vanilje og mørk chokolade med super bløde tanniner. En på samme tid intens og balanceret oplevelse med en lang, kompleks og vedholende eftersmag.
Specifikationer
Leverandør
Marchesi Antinori S.P.A.
Land
Italien
Område
Toscana
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2016
Drue
Cabernet Sauvignon
80% Sangiovese
Cabernet Franc
Fadlagring
14 måneder
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Cabernet / Merlot
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Oste - kraftige
Vildt
Oste - milde
Krydrede retter
Alkohol
14,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Italienske Marchesi Antinori er 26 generationers vinhistorie i absolut verdensklasse. 630 år er næsten svært at forstå, når det handler om én og samme familie af vinproducenter. Men Antinori kan spore sin historie helt tilbage til 1385, da Giovanni di Piero Antinori blev optaget i ’Arte Fiorentina dei Vinattieri’, vinmagernes orden i Firenze. I dag er Marchesi Antinori medlem af Primum Familiae Vini - en sammenslutning af 12 af de mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. Det bliver ikke meget større end det her.

Allerede i renæssancens Firenze var Marchesi Antinori et særdeles succesrigt vinhus, og Allesandro Antinori var én af de rigeste indbyggere i byen, som var centrum for tidens store tænkere og kunstnere som Leonardo da Vinci og for forfattere som Dante Alighieri, der skrev sin Guddommelige Komedie.

Marchesi Antinori er dén dag i dag en familieejet virksomhed, hvor værdier som enorm omhu, fokus på selv bittesmå detaljer og ønsket om hele tiden at blive dygtigere ligger under huden. Gennem 26 generationer har familien præget italiensk vinfremstilling med innovative, og til tider modige beslutninger, men altid med en grundlæggende respekt for traditioner.

I 1974 sendte Marchesi Antinori sin første Tignanello på markedet, en af de første såkaldte `Super Toscanere´. Vinen rystede den italienske vinverden og rykkede på, hvad der kunne lade sig gøre i støvlelandet. Skabt på et blend af Sangiovese, og de dengang ’forbudte’, udenlandske druesorter Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, var Piero Antinori én af de store fornyere i en helt ny bølge af super-toscanere, som man turde skabe uden skelen til gamle regler og normer. Tignanello regnes i dag for at være én af de allermest betydningsfulde vine i hele Italiens vinøse historie.

Antinori har altså allerede mange flere kapitler i sin historie end langt de fleste vinhuse. Men det sidste kapitel er stadig langtfra skrevet. Det bliver man forvisset om, når man kører op foran det fornemme vineri. Her er alt gennemført smagfuldt, lige fra de udstillede værker af Leonardo da Vinci og Giovanni Della Robbia til lysindfaldet foran elevatoren, som fører op til den lille restaurant, der ligger med udsigt ud over vinmarkerne.

Selvom de gamle rødder spiller en stor rolle i familiens daglige arbejde og i visionerne for huset og hver enkelt vin, har det aldrig sat en stopper for Antinoris altid nyskabende ånd, som eksemplet med Tignanello viser. Man researcher i nye lokale og internationale druesorter og eksperimenterer med alternative dyrkningsmetoder, marker i varierende højder, gæringsmetoder, forskellige fade til fadlagring osv.

I dag er Albiera Antinori direktør for Marchesi Antinori med støtte fra søstrene Allegra og Alessia. Deres far, Marchese Piero Antinori, er Ærespræsident for familievirksomheden.
Tignanello er en vin i fuld harmoni. En intens, levende rubinrød farve og med en aroma af modne, røde frugter og behagelige hint af friske brombær og vilde bær. Hertil kommer også smukt integrerede aromaer af vanilje og mørk chokolade med super bløde tanniner. En på samme tid intens og balanceret oplevelse med en lang, kompleks og vedholende eftersmag.
På trods af at klimaforholdene var gunstige, var man på vagt både i vinmarkerne under høstoperationer og ved ankomsten af ​​druerne til kældrene til sortering og indledende vinfremstillingsprocesser, hvor den omhyggelige planlægning resulterede i en merværdi, der optimerede årgangens udbytte. Under gæring i afkortede koniske tanke blev saften macereret med drueskallerne, mens man samtidig var opmærksomme på at bevare friskheden i aroma, ekstraktionen af ​​farve og at tilskynde til ønskelige, bløde og elegante tanniner. Filtrering blev udført efter streng daglig prøveudtagning og prøvesmagning. Da vinen blev adskilt fra drueskallerne, blev den overført til små egetræsfade, hvor malolaktisk gæring fandt sted og fremhævede aromaens finesse og kompleksitet. Vinen overlades til lagre i ca. 14 til 16 måneder i franske og ungarske egetræsfade, i en kombination af nye og second fill-fade. Hvert parti og hver druesort blev fermenteret og lagret i tønder separat og det endelige blend fandt sted kun få måneder før aftapning. Tignanello, en blanding af Sangiovese med en lille procentdel af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, gennemgik yderligere 12 måneder i flasken, før den blev frigivet.