2016 The Factor

Australien
South Australia
24 mdr.
3/4 ltr.
DKK 999,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Tæt duft af mørke bær og tørrede krydderier, der følges op i den intense, meget komplekse smag med lag på lag af moden frugt og elegante krydderier.
Specifikationer
Leverandør
Torbreck Vintners Pty Ltd.
Land
Australien
Område
South Australia
Underområde
Barossa Valley
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2016
Drue
100% Shiraz
Fadlagring
24 mdr.
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Syrah
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Mørkt kød
Oste - kraftige
Vildt
Oste - milde
Krydrede retter
Alkohol
15,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Det australske vinhus Torbreck producerer, hvad Robert Parker betegner som "nogle af jordens mest spændende vine".
Huset blev grundlagt i 1994 af David Powell, som købte en vingård i Maranaga. Dette blev fundamentet til ikke bare vinhuset Torbreck, men også for manden bag, en ”larger than life”-personlighed, der var med til at skabe en række epokegørende vine, der blandt andet på et tidspunkt gav ham titlen som Winemaker of the Year i The Wine Advocate.
Fysisk set kan Torbreck kun betegnes som et meget minimalistisk vinhus – det består kort og godt af noget, som kunne ligne et læskur til får, to cementtanke og en primitiv pumpe.
Navnet Torbreck er i øvrigt som mange af husets vinnavne af skotsk oprindelse og skal ses som en hyldest til landet, hvor David Powell tidligere arbejdede. Således er f.eks. Woodcutter’s opkaldt efter de skotske skovhuggere, mens husets flagskib, Run Rig, har fået navn efter det populære skotske band.

Torbrecks vinstil er en flot forening af den klassiske Barossavin og det bedste fra Frankrigs Rhônedal. Nuancerige, bløde vine med en næsten cremet struktur, der allerede forfører ved første smagsindtryk.
Parker kalder faktisk også husets Run Rig for ”La Mouline of Australia”, hvorved han hentyder til enkeltmarkscuvéen fra Guigals Hermitage, der ligger med både skyhøje priser og point.

Grundet en hård skilsmisse fik David dog økonomiske problemer, så han i 2002 måtte sælge vineriet til Jack Cowin, som i 2008 valgte at sælge det videre til den amerikanske investor, Pete Kight. I 2013 valgte David dog at forlade vineriet, hvorefter hans assistant winemaker Craig Isabel, overtog styringen.
Videresalgene og Davids farvel til Torbreck har dog på ingen måde skadet, hverken vinhusets vine eller renommé. Torbreck hører stadig til i den absolutte elite, og husets prestigevin, the Laird, sælges til priser, som kun matches af Three Rivers, Penfolds Grange og Henschkes Hill of Grace. Dette betyder dog ikke, at der ikke laves vine i et mere overkommeligt prisleje – her er f.eks. GMS, Juveniles og Woodcutter’s fremragende repræsentanter for husets stil.  

The Factor består af Shiraz og er første gang produceret i årgang 1998. Små parceller af hverken overrislede eller gødede marker, beplantet med Shiraz stokke mellem 50 og 130 år gamle. Udbyttet er så langt nede som 20 hl/ha, hvilket er under halvdelen af, hvad der eksempelvis høstes på Château Mouton Rotschild.
Tæt duft af mørke bær og tørrede krydderier, der følges op i den intense, meget komplekse smag med lag på lag af moden frugt og elegante krydderier.
13. december 2019
6 af 6 stjerner - UGENS BEDSTE VIN - af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
"Yderst flot og balanceret vin med stor kompleksitet. Sorte bær og mineralske noter i duften. Masser af koncentration men balanceret så vinen fremstår elegant. Lang vedvarende afslutning."
94 POINTS
16. oktober 2019
94 POINTS - Wine Spectator
"Expressive and detailed, with dark chocolate, Earl Grey tea and sandalwood accents to the core of plum compote and blackberry fruit. The flavors and tannins are dense and compact, adding an appealing toothsome quality and showing promise for the cellar. Drink now through 2040. 84 cases imported."