2016 Spinola Fermentation Lenta

Spanien
Jerez
3/4 ltr.
DKK 299,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Et fantastisk eksempel på en tør Pedro Ximenez. Flot gylden farve i glasset. Vinen byder sig til med masser af kompleks og moden frugt. Der er noter af figner, rosiner og abrikoser. Meget fyldig og en god tør eftersmag med lav syre. Prøv den til mellemlagrede oste.
Specifikationer
Leverandør
Bodegas Ximenez-Spinola
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Hvidvin
Årgang
2016
Drue
100% Pedro Ximenez
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
3
Serveringsforslag
Oste - milde
Fisk - fede
Alkohol
14,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Trækasse
Ximénez-Spinola vineriet blev grundlagt i 1729 af Phelipe Zarzana Spinola, og det blev lige fra begyndelsen dedikeret til udelukkende at producere Pedro Ximénez. På daværende tidspunkt tappede vingården vinen under navnet Zarzana Spinola, men da dette navn var noget af en udfordring, for ikke at sige en umulighed at udtale på engelsk , krævede en stor engelsk kunde, at man ændrede dette til Ximénez – Spínola, hvilket man efterfølgende har gjort.
I dag laves der stadig udelukkende vine på Pedro Ximénez, og selv om man stadig er yderst traditionel i sin vinificering, forsøger man dog at eksperimentere med druetypen, så man ikke kun laver sherry. Et eksempel er Late Harvest’en, som er den eneste af sin slags i distriktet.

José Antonio Zarzana, som repræsenterer den niende generation, har længe eksperimenteret med at lave en tør version af Pedro Ximénez. En yderst svær opgave at påtage sig, da druen efterlader et naturligt højt indhold af restsukker efter den alkoholiske gæring. Efter mange års forsøg og hårdt arbejde i kælderen i Jerez, nåede han dog sit mål. José var absolut glad for resultatet. I 2010 kom hans første tørre vin lavet på 100% Pedro Ximénez på markedet. Det afspejler hvordan Spínola er benchmark for, hvor langt man kan nå med hårdt arbejde, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Fermentation Lenta er en hvidvin lavet på 100% Pedro Ximénez. ”Lenta”, som på spansk betyder langsom, henviser til den langsommelige gæring, som er nødvendig for at lave en tør vin på PX. Duerne producerer et så højt indhold af restsukker og en utrolig koncentreret most, at gæren kæmper med at omdanne alt sukkeret til alkohol. For at skabe en helt tør vin, skal vinifikationen derfor gribes an på en helt speciel måde. Dette sker ved, at vinen bliver lagt på 225 og 300 liter franske egetræsfade. Den alkoholiske gæring sættes i gang, og der tilsættes 30 liter ny vin hver dag til hvert fad. Herved ”spiser” gæren langsomt alt sukkeret, og resultatet bliver en vin der er helt gæret ud. Kort og godt en vin du ikke må gå glip af!
Et fantastisk eksempel på en tør Pedro Ximenez. Flot gylden farve i glasset. Vinen byder sig til med masser af kompleks og moden frugt. Der er noter af figner, rosiner og abrikoser. Meget fyldig og en god tør eftersmag med lav syre. Prøv den til mellemlagrede oste.
Når druerne har opnået optimal modenhed, bliver de hængende på vinstokkene i yderligere 21 dage. Det koncentrerer smagen i frugten. De overmodne druer bliver nænsomt presset og lagt på 225 – 300 liter franske egetræsfade. Her gennemgår frugten den alkoholiske gæring, og hvert fad tilsættes 30 liter ny vin hver dag. Efterfølgende bliver vinen på fadene sammen med bærmen i 6 måneder indtil selve aftapningen. Der foretages nænsom ”battonage” (omrøring) for at øge tekstur og kompleksitet.