2016 Solaia, IGT, Antinori  

Italien
Toscana
3/4 ltr.
DKK 3.349,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Solaia 2016 skiller sig ud med en intens rubinrød farve og en ligeså intens aroma og fylde i næsen. Du får noter af moden frugt, primært brombær og blåbær, med et strejf af balsamico, aromatiske urter og mynte. Her er også sødmefulde hint af chokolade og candyfloss, som deler opmærksomheden med krydrede indslag af hvid peber, der giver vinen en friskhed og kompleksitet. På tungen er vinen fyldig og indhylder hele munden med subtile, silkebløde tanniner, der giver vinen elegance, karakter og et exceptionelt frugtigt udtryk. Eftersmagen er lang, levende og meget vedholdende, hvilket i sig selv indikerer, at vinen har et virkelig godt lagringspotentiale.
Specifikationer
Leverandør
Marchesi Antinori S.P.A.
Land
Italien
Område
Toscana
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2016
Drue
Cabernet Sauvignon
Sangiovese
Cabernet Franc
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Cabernet / Merlot
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Mørkt kød
Bøf (på grillen)
Stegeretter
Alkohol
14,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Trækasse
Italienske Marchesi Antinori er 26 generationers vinhistorie i absolut verdensklasse. 630 år er næsten svært at forstå, når det handler om én og samme familie af vinproducenter. Men Antinori kan spore sin historie helt tilbage til 1385, da Giovanni di Piero Antinori blev optaget i ’Arte Fiorentina dei Vinattieri’, vinmagernes orden i Firenze. I dag er Marchesi Antinori medlem af Primum Familiae Vini - en sammenslutning af 12 af de mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. Det bliver ikke meget større end det her.

Allerede i renæssancens Firenze var Marchesi Antinori et særdeles succesrigt vinhus, og Allesandro Antinori var én af de rigeste indbyggere i byen, som var centrum for tidens store tænkere og kunstnere som Leonardo da Vinci og for forfattere som Dante Alighieri, der skrev sin Guddommelige Komedie.

Marchesi Antinori er dén dag i dag en familieejet virksomhed, hvor værdier som enorm omhu, fokus på selv bittesmå detaljer og ønsket om hele tiden at blive dygtigere ligger under huden. Gennem 26 generationer har familien præget italiensk vinfremstilling med innovative, og til tider modige beslutninger, men altid med en grundlæggende respekt for traditioner.

I 1974 sendte Marchesi Antinori sin første Tignanello på markedet, en af de første såkaldte `Super Toscanere´. Vinen rystede den italienske vinverden og rykkede på, hvad der kunne lade sig gøre i støvlelandet. Skabt på et blend af Sangiovese, og de dengang ’forbudte’, udenlandske druesorter Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, var Piero Antinori én af de store fornyere i en helt ny bølge af super-toscanere, som man turde skabe uden skelen til gamle regler og normer. Tignanello regnes i dag for at være én af de allermest betydningsfulde vine i hele Italiens vinøse historie.

Antinori har altså allerede mange flere kapitler i sin historie end langt de fleste vinhuse. Men det sidste kapitel er stadig langtfra skrevet. Det bliver man forvisset om, når man kører op foran det fornemme vineri. Her er alt gennemført smagfuldt, lige fra de udstillede værker af Leonardo da Vinci og Giovanni Della Robbia til lysindfaldet foran elevatoren, som fører op til den lille restaurant, der ligger med udsigt ud over vinmarkerne.

Selvom de gamle rødder spiller en stor rolle i familiens daglige arbejde og i visionerne for huset og hver enkelt vin, har det aldrig sat en stopper for Antinoris altid nyskabende ånd, som eksemplet med Tignanello viser. Man researcher i nye lokale og internationale druesorter og eksperimenterer med alternative dyrkningsmetoder, marker i varierende højder, gæringsmetoder, forskellige fade til fadlagring osv.

I dag er Albiera Antinori direktør for Marchesi Antinori med støtte fra søstrene Allegra og Alessia. Deres far, Marchese Piero Antinori, er Ærespræsident for familievirksomheden.

Vinhuset Tenuta Tignanello ligger i hjertet af Chianti Classico, i de bløde bakker mellem Greve- og Pesadalene. Huset dækker over et område på 319 hektarer, hvoraf omkring 130 er dedikeret til vinproduktion. To af husets værfifulde vinmarker, Tignanello og Solaia, ligger på samme bakkeside i jord, som er blevet til af mergel fra den såkaldt pliocæne periode og er rig på kalksten og skifer. Vinstokkene nyder godt af de varme temperaturer i løbet af dagen og køligere aftener gennem hele vækstperioden. Husets to signaturvine, Tignanello og Solaia, bliver produceret på disse vinmarker og er blevet defineret i den internationale presse som 'blandt de mest betydningsfulde vine i hele Italiens vin-historie'.
Solaia 2016 skiller sig ud med en intens rubinrød farve og en ligeså intens aroma og fylde i næsen. Du får noter af moden frugt, primært brombær og blåbær, med et strejf af balsamico, aromatiske urter og mynte. Her er også sødmefulde hint af chokolade og candyfloss, som deler opmærksomheden med krydrede indslag af hvid peber, der giver vinen en friskhed og kompleksitet. På tungen er vinen fyldig og indhylder hele munden med subtile, silkebløde tanniner, der giver vinen elegance, karakter og et exceptionelt frugtigt udtryk. Eftersmagen er lang, levende og meget vedholdende, hvilket i sig selv indikerer, at vinen har et virkelig godt lagringspotentiale.
2016-udgaven var typisk i sin udvikling vil blive husket for høsten af sunde, fuldmodne druer, der havde haft stor gavn af fremragende klimatiske forhold under hele vækstsæsonen - særligt under høsten. Fokus var ikke desto mindre fuldstændig på både vinmarken og vinkælderen, hvor druerne blev forsigtig afstilket og sorteret, inden de blev knust. Det er meget vigtigt, at kun perfekte bær kommer i den 60 hektoliter store, koniske gærtank, hvor vinen bliver til. Saften blev langsomt lavet om til vin i gæringsperioden og i fasen, hvor der er kontakt med drueskallerne. Man må være ekstremt forsigtig i denne fase af vinproduktionen for at bevare druernes friskhed og aroma uden at glemme det nødvendige udtræk af farve og kontrol over udviklingen af tanniner, så man rammer en perfekt balance mellem sødme og elegance. Når først saften er løbet af skallerne sker den malolaktiske gæring på små egetræsfade, en proces, der højner vinens kompleksitet og nydelsen af den. Den første lagring skete på nye franske egetræsfade gennem ti måneder. Efter en periode med lagring på separate fade, blev hver enkelt komponent blended og den endelige udvikling på fad fandt sted.