2014 Cuvee Majeste Rouge

Frankrig
Sydvestfrankrig
3/4 ltr.
DKK 425,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Mørk dybrød farve med et svagt mørkerødt skær. Duften har toner af solbær, blommer, figner, brombær og cedertræ. Smagen er tæt med masser af modne tanniner, høj syre og lang kompleks eftersmag.
Specifikationer
Leverandør
Vinovalie
Land
Frankrig
Område
Sydvestfrankrig
Underområde
Cahors
Type/Farve
Rødvin
Årgang
2014
Drue
100% Malbec
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Syrah / Shiraz
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Mørkt kød
Vildt
Krydrede retter
Alkohol
13,50%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Trækasse
Château de Cayx, der ligger i hjertet af Cahors-distriktet, kan spores helt tilbage til det 15. århundrede, hvor det blev opført for at kontrollere sejladsen på Lot-floden. Slottet er bygget på skråningen af en bakke, hvorfra man kan se Lot-floden og den lille landsby Caïx, der hører ind under Luzech-kommune.
Dronning Margrethe og Prinsgemalen, født Henri de Laborde de Monpezat, købte Château de Cayx i i 1974, hvorefter det undergik omfattende renoveringer. Prinsgemalen, der stammer fra området og er en stor kunstelsker, har over en årrække genskabt en tro og autentisk arkitektonisk arv.
I dag fremstår slottet derfor som en smuk residens fra det 18. århundrede med fire runde tårne, der kan føres tilbage til det 15. århundrede, og et hjørnetårn, der dominerer bygningsværket. Foran den sydlige facade vender en stor terrasse ud mod vinmarkerne.
Efter initiativ fra Prins Henrik har Château de Cayx med tiden genvundet sine imponerende 21 hektar store vinmarker, der ideelt vender mod syd og ned mod en bugtning på Lot-floden. Terroirets øvre del ligger på overvejende kalkstensterrasser og den lavere del på kalkstensterrasser med grus og nedstyrtet masse fra kalkstensplateauet. 80% af markerne er beplantet med Malbec, og bortset fra 4 ha Chardonnay, er den resterende del tilplantet med Tannat og Merlot - og alle markerne dyrkes så miljøvenligt og skånsomt som muligt. Da vinmarkerne gradvis er genplantet siden 1975, har Château de Cayx's vinstokke en gennemsnitsalder på ca. 25 år.
Stavemåden for stednavnet Caïx har de seneste århundreder ændret sig flere gange. Som eksempler kan nævnes Caysse, Cays, Cais eller Caïx. Prins Henrik valgte stavemåden Cayx, der er lettere at udtale, blandt andet for også at undgå en forkert tvelyd af det franske fonem "ai".

Château de Cayx har gennem mange år været kendt for sine stabile, klassiske, men også relativt almindelige Cahors-vine. Slottet har dog taget et kvantespring op ad kvalitetsranglisten siden 2009, hvor man ansatte den unge ønolog og winemaker, Alexandre Gélis. Alexandre Gélis så med det samme det store uudnyttede potentiale i Château de Cayx, og han har lige siden sin tiltrædelse arbejdet målrettet i samarbejde med Prinsgemalen mod en strammere styring og forbedring af slottets forskellige vine. Og at det har givet pote, er slående, når man smager Château de Cayx' seneste årgange. De er kort og godt et benchmark for, hvor langt man kan nå med den rette tankegang og målsætning - uden at gå på kompromis med de enkelte vines autentiske og lokale særpræg!

For at fejre Hendes Majestæt Dronning Margrethe d. II’s 70 års fødselsdag, har Hans Kongelige Højhed Prins Henrik af Danmark udvalgt en specialcuvée fra sit slot, som er dedikeret den festlige begivenhed og den kongelige fødselar.
Mørk dybrød farve med et svagt mørkerødt skær. Duften har toner af solbær, blommer, figner, brombær og cedertræ. Smagen er tæt med masser af modne tanniner, høj syre og lang kompleks eftersmag.  
25. maj 2018
5 STJERNER på Houlbergs Vinblog
"Denne Cuvée Majesté lavede den gode Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat første gang i årgang 2012 til brug for den store fødselsdagsmiddag i forbindelse med dronningens 75 års fødselsdag i 2015.

Cuvée Majesté har en fin etiket forsynet med kongekrone, Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrids kontrafej, guldstøv, laksegl, digt af Henri og dronningens monogram, men nu på en hvid baggrund, hvor årgang 2012 var på en royalblå baggrund. Jeg har tidligere smagt 2012 Cuvée Majesté og var ganske imponeret.

Druerne til vinen kommer fra en speciel parcel på 1,5 hektar, hvor vinstokkene er 35 år gamle. Druerne er høstet med et udbytte på 40 hektoliter pr. hektar og efter høst er klaserne afstilket og druerne derefter finsorteret manuelt.

Vinen laves med en kold udblødning i 3-4 dage inden gæring og maceration over 30 dage sker i store 50 hektoliter ståltanke, således der trækkes mest muligt saft og kraft ud af druerne. Derefter lagrer vinen 24 måneder på nye barriques.

Nu bliver den hele både mørkere og mere intenst i udtrykket. Det er rå kraft, power og sort blæk. Det er blommer, solbær, figner, dadler, chokolade, mentol, masser af eg, vanilje og strejf af en lille urtet syrlighed.

Smagsmæssigt fyldig, mørk vin, hvor der er godt med tørhed og tydelige tanniner. Der er nelliker, kardemomme, mørke bær, peber og virkelig megen eg, som endnu ikke er fuldt integreret i vinen. Det betyder dog blot, at vinen skal flere år på bagen, inden den skal åbnes … og det lader vist til at være tilfældet med flere af vinene fra Château de Cayx. Giv dem tid i kælderen."
Traditionel med 16 måneders lagring på nye egetræsfade.