2014 Bin 14A Chardonnay

Australien
South Australia
3/4 ltr.
DKK 895,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Duften er yderst kompleks med toner af flint, fersken, fransk nougat og hasselnødder. Smagen er cremet med god frugt og en meget diskret tone af egetræ.
Specifikationer
Leverandør
Penfolds
Land
Australien
Område
South Australia
Type/Farve
Hvidvin
Årgang
2014
Drue
100% Chardonnay
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Oste - kraftige
Grøntsagsretter
Fjerkræ
Fisk - fede
Alkohol
13,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Skruelåg
Pakning
Karton
Historien om Penfolds er egentlig ikke én, men to historier. Det er, dels historien om vineriet Penfolds, der i dag er et af Australiens største og mest kendte vinerier, dels historien om vinen Grange Hermitage, der skulle komme til at revolutionere såvel australiernes som europæernes syn på australsk vin.

Penfolds blev grundlagt af Christopher Penfolds i 1844, da han - efter at være emigreret til Australien - opslog sin lægepraksis i Adelaide i Sydaustralien.
Christopher Penfolds var en varm fortaler for vinens helbredende virkning og startede derfor - som så mange andre australske læger - en hjemmeproduktion af hedvin, der blev ordineret som medicin i hans praksis. Vinproduktionen voksede sig efterhånden større end hans lægepraksis, og til sidst blev det til et regulært vineri med fokus på produktionen af brandy og hedvine, der trods det varme klima var yderst populære på daværende tidspunkt i Australien.

Penfolds-vineriet forblev succesfyldt i familiens eje, og efterhånden som hjemmemarkedet i 1940'erne og 1950'erne begyndte at efterspørge bordvine frem for hedvine, omlagde man langsomt produktionen til den nye trend. Penfolds chief winemaker, Max Schubert, blev sendt på en studietur til Bordeaux, hvor han via sine besøg på slottene blev inspireret til at tage de franske teknikker med sig hjem for at implementere dem i det daglige arbejde hos Penfolds.
Dette skulle vise sig at lede til skabelsen af Grange - den mest præmierede rødvin i australsk
vinhistorie.
Men som ved alle gode eventyr skulle man grueligt meget igennem før den endelige succes: Vinen blev i første omgang latterliggjort af omverden, så ledelsen forbød i 1957 Max at fremstille vinen, der blev anset for useriøs. Der skulle gå hele 10 år efter lanceringen, før Grange officielt var tilbage i Penfolds sortiment og blev anerkendt som det mesterværk, det reelt var.

Penfolds er siden vokset betragteligt, og i dag fremstiller huset ikke mindre end 1,4 mio. kasser vin om året.

Udviklingen af Penfolds Bin-serien startede omtrent på samme tid, som Max blev bedt om at stoppe Grange-produktionen.

Penfolds hensigt med at skabe Reserve Bin A Chardonnay var at få en hvidvin, der, dels skulle være landets bedste, dels skulle kunne udvikle sig positivt ved lagring på flaske. Inspirationen må unægtelig være hentet fra Grange, og man overvejede - ligesom Max Schubert gjorde det ved Grange - flere forskellige druetyper, før det endelige valg faldt på Chardonnay.
Første årgang var 1994, og vinen fik hurtigt succes, selv om den udviklede sig betydeligt hurtigere end først antaget.
I dag dyrkes druerne på forskellige vinmarker, der har det tilfælles, at de alle er relativt højtliggende. Her er klimaet køligere, og druerne opnår derfor en langsommere phenolisk modning med et højere syreindhold og en større kompleksitet til følge.
Duften er yderst kompleks med toner af flint, fersken, fransk nougat og hasselnødder. Smagen er cremet med god frugt og en meget diskret tone af egetræ.
Vinen gennemfører såvel alkoholisk som malolaktisk gæring på 75% nye og 25% ét og to år gamle egetræsfade. Den lagres efterfølgende med bærmen i 11 måneder på egetræ med tætte årer (giver vinen mere tannin), inden den aftappes uden nogen former for filtrering.