2013 Ximenex-Spinola PX Vintage, 3/8 ltr. Bodegas Ximenez-Spinola
Før musen henover billedet for at zoome
Ximenez-Spinola vineriet blev grundlagt i 1729 af Phelipe Zarzana Spinola, og det blev lige fra begyndelsen dedikeret til udelukkende at producere Pedro Ximenez. På daværende tidspunkt tappede vingården vinen under navnet Zarzana Spinola, men da dette navn var noget af en udfordring, for ikke at sige en umulighed at udtale på engelsk , krævede en stor engelsk kunde, at man ændrede dette til Ximenez – Spinola, hvilket man efterfølgende har gjort.
I dag laves der stadig udelukkende vine på Pedro Ximenez, og selv om man stadig er yderst traditionel i sin vinificering, forsøger man dog at eksperimentere med druetypen, så man ikke kun laver sherry. Jose Antonio Zarzana, som repræsenterer den niende generation, har længe eksperimenteret med at lave en tør version af Pedro Ximenez. En yderst svær opgave at tage på sig, da druen efterlader et naturligt højt indhold af restsukker efter den alkoholiske gæring. Et eksempel er Late Harvest’en, som er den eneste af sin slags i distriktet, samt den seneste tørre hvidvin, Fermentation Lenta.

Spinolas PX Vintage er et pragteksemplar på, hvordan Pedro Ximenez skal smage. Her er tale om en naturlig sød sherry, hvilket er en sjældenhed i Jerez. Oftest bruges disse vine i et blend som en komponent for at sødme en mere tør sherry.
Druerne håndplukkes, hvorefter de bliver lagt ud på måtter i den bagende spanske sol i 21 dage. Dette dehydrerer frugten, som langsomt forvandles til rosiner. Druerne opbygger et højere sukkerindhold og opnår herved deres naturlige sødme.
Processen resulterer i et utrolig lille udbytte. Således giver 1.000 kg friske druer så lidt som 300 kg kostbare rosiner, efter de er dehydreret. Det kan derfor ikke overraske, at produktionen er meget begrænset – der produceres ca. 10.000 halvflasker om året -, hvilket betyder, at vinen er de færreste forundt.

Vinifikation
Druerne bliver høstet med håndkraft, hvorefter de ligger og tørrer i solen i 21 dage. Vinen gennemgår sin alkoholiske gæring på amerikanske egetræsfade, hvor alkoholniveauet naturligt når de ønskede 12%. Efter endt gæring lagrer vinen på fadene i 3 måneder. Vinen bliver nænsomt filtreret, så den ikke mister de fine aromaer eller smagsnuancer.
Vis mere
Vis mindre

2013 Ximenex-Spinola PX Vintage, 3/8 ltr. Bodegas Ximenez-Spinola

Varenummer: 1205590713
DKK 195,00
(DKK 156,00 ekskl. moms)
   På lager » Levering 1-3 hverdage
Antal
LeverandørBodegas Ximenez-SpinolaLandSpanien
OmrådeJerezType/FarveHedvin
Årgang2013Drue100% Pedro Ximenez
DyrkningTraditionelRiedel glasPort
Serveringsforslag Desserter - meget søde
Alkohol 12,00%
Flaskestørrelse3/8 ltr.Proptype Kork
PakningTrækasseFlasker pr. Colli6
Smagekommentarer
Vinen fremstår utrolig koncentreret i samme øjeblik, den rammer paletten. Smagen har noter af søde rosiner, figner og kaffe og efterlader en utrolig lang og sødmefuld eftersmag. Det er ikke en overdrivelse at kalde Spinola for ”Kongen af Pedro Ximenez”

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.

 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk