2013 Graham´s Crusted Port

Portugal
Douro
3/4 ltr.
DKK 249,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Duften har toner af brombær, solbær, kirsebær, peber og lakrids. Smagen er fyldig, men med en vis syre og tannin, hvilket giver en intens men struktureret portvin.
Specifikationer
Leverandør
W.&J. Graham & Co.
Land
Portugal
Område
Douro
Type/Farve
Portvin
Årgang
2013
Drue
Touriga Nacional
Touriga Franca
Tinta Roriz
Tinta Barroca
Tinta Amarela
Dyrkning
Traditionel
Riedel glas
Porto
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Oste - kraftige
Desserter - svagt søde
Desserter - meget søde
Frugt og nødder
Alkohol
20,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Crusted Port er en af Symington-familiens absolutte specialiteter. Vinen minder på mange måder om en Vintage Port, da den tappes ufiltreret og derfor vinder ved yderligere lagring på flaske. Den helt store forskel er, at Crusted Port, modsat Vintage Port, er sammen sat af flere årgange og herved fremstår som en helhed.    
Skøn gammeldags vintageagtig port, der har fået sit navn efter det ”depot”, som man finder i bunden af flasken, og som er med til at give portvinen de helt specielle og vedholdende nuancer.
Indtil 1820 handlede Graham's med tekstilvarer. En kunde kunne dog ikke betale sin forfaldne veksel til firmaets afdeling i Porto, og man måtte derfor nødtvunget acceptere 27 piber (fade) portvin som betaling. Vinen blev dog solgt med så stor succes, at firmaet ligefrem blev opfordret til at gentage handelen. Grahams fik hurtigt opbygget et godt ry indenfor portvin, og i slutningen af det 19. århundrede var man ikke alene en af de største afskibere, men også en af de mest anerkendte.

I 1882 blev den unge skotte, Andrew James Symington, ansat, men efter et par år drog han videre ud i portvinens verden. Men - da Graham's i 1970 fik finansielle problemer og dermed behov for kapitalindsprøjtning, benyttede Symingtons børnebørn sig af lejligheden til at købe huset. I dag har Symington-familien en meget central position indenfor portvin, da de nu ejer en række af de bedste huse. Robert Parker havde da også følgende kommentar til Graham's: "The most consistent producer of great port in the post worldwar 2 era".
Duften har toner af brombær, solbær, kirsebær, peber og lakrids. Smagen er fyldig, men med en vis syre og tannin, hvilket giver en intens men struktureret portvin.
3. december 2019
Testvinder - 6 af 6 stjerner i Aarhus Update
"Årets vin til Risalamande. Vinen dufter mørk og tæt af modne bær. Her er stor koncentration og kompleksitet. I munden har den sødme og fylde, der holdes i balance af tannin og frugtens intensitet. Alkoholen bidrager med en anelse varme og er ellers fint integreret. Graham’s Crusted Port er min bedste anbefaling til Risalamanden. Graham’s Crusted port er en blanding af unge portvine, der er flasket i 2013. Det betyder at der er bundfald i flasken som med fordel kan hældes fra."
Vurderet ved tilbudspris 199,- pr. fl.
Druerne gennemgår gæring ved 24-28 grader og så snart mosten har opnået en tilfredsstillende druesødme (ofte indenfor 48 timer) bliver gæringen stoppet ved, at der tilsættes en 77% druesprit i forholdet 1 til 5.
Efterfølgende lægges mosten på brugte egetræsfade i 3 år, før vinen tappes på flaske og frigives til salg.