2009 Tokaji Harslevelu, Kiraly Dulo

Ungarn
Tokaji
3/4 ltr.
DKK 315,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Duften er yderst karakteristisk med en kraftigt krydret karakter tilsat tropiske frugter og lette toner af røg. Smagen har en lav syre, en medium+ fylde og en intens eftersmag.
Specifikationer
Leverandør
Szepsy KFT
Land
Ungarn
Område
Tokaji
Type/Farve
Hvidvin
Årgang
2009
Drue
100% Harslevelu
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Grøntsagsretter
Alkohol
15,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Som søn af en vinbonde, hvis familie har haft en vingård i Tokaji siden det 16. århundrede, fik Itvan Szepsy en lidt usædvanlig start på sin karriere som winemaker. Egentlig stod Itwan til at arve familiens vingård, da han startede sine ønologiske studier i 1970. Desværre døde faderen samme år, og da vingården var blevet stadigt mindre under det kommunistiske herredømme, valgte familien helt at opgive den.
I stedet for fik Itvan Szepsy efter endt uddannelse arbejde som teknisk direktør på et stort kooperativ, hvor der var tilknyttet ikke mindre 1.500 vinbønder – et job der virkelig må have lært den ellers så kvalitetssøgende  Itvan kompromis’ets kunst. Måske netop derfor begyndte Itvan Szepsy at opkøbe små parceller af de bedst beliggende vinmarker (de såkaldte Cru’s), og da han i 1991 havde samlet og genplantet 4,2 ha af Tokaji’s bedste vinmarker, gjorde han sig fri af kooperativet og begyndte at vinificere sin egen vin.
Egentlig ville Itvan helst fremstille områdets ædelsøde vine, men da markedet for disse vine er yderst begrænset, begyndte han også en fremstille en serie tørre vine - først med megen tøven, men i dag, hvor han har gjort dem ekstremt terroirbaserede, kan han egentlig ikke forestille sig at være disse vine foruden.
Vineriet har i dag vokset sig betydeligt større og dækker samlet 28 ha Grand Cru marker (Szent Tamas, Nyulaszo, Kiraly, Betsek, Thurzo og Birsalmas) og 18 ha Premier Cru marker. Der opkøbes ikke druer udefra, og Itwan høster oven i købet kun 1/5 del af det tilladte udbytte i området.
Det er ikke kun i hjemlandet, at Itvan Szepsy har vundet stor anerkendelse. Specielt de britiske vinskribenter, som ellers oftest er mere orienterede mod de klassiske vin fra Tokaji, har rost hans vine, og Jancis Robertson har blandt andet kaldt ham genial!
Duften er yderst karakteristisk med en kraftigt krydret karakter tilsat tropiske frugter og lette toner af røg. Smagen har en lav syre, en medium+ fylde og en intens eftersmag.
Vinen gæres ud på traditionelle 200 – 300 liters ungarske egetrsæfade, hvoraf ca. 25% er nye. Efterfølgende ligger vinen med bærmekontakt i 7-10 måneder, inden den filtreres og tappes på flaske.