2009 Tokaji Furmint, Szent Tamas Dulo

Ungarn
Tokaji
3/4 ltr.
DKK 600,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Duften har toner af modne æbler, pærer og radisser. Smagen er medium+ fylde med en høj syre, som afbalancerer fedmen flot og giver vinen en sprød friskhed. Eftersmagen har toner af mineraler, der smelter sammen med nuancer af røde æbler.
Specifikationer
Leverandør
Szepsy KFT
Land
Ungarn
Område
Tokaji
Type/Farve
Hvidvin
Årgang
2009
Drue
100% Furmint
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Grøntsagsretter
Alkohol
15,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Som søn af en vinbonde, hvis familie har haft en vingård i Tokaji siden det 16. århundrede, fik Istvan Szepsy en lidt usædvanlig start på sin karriere som winemaker. Egentlig stod Istwan til at arve familiens vingård, da han startede sine ønologiske studier i 1970. Desværre døde faderen samme år, og da vingården var blevet stadigt mindre under det kommunistiske herredømme, valgte familien helt at opgive den.
I stedet for fik Istvan Szepsy efter endt uddannelse arbejde som teknisk direktør på et stort kooperativ, hvor der var tilknyttet ikke mindre 1.500 vinbønder – et job der virkelig må have lært den ellers så kvalitetssøgende Istvan kompromis’ets kunst. Måske netop derfor begyndte Istvan Szepsy at opkøbe små parceller af de bedst beliggende vinmarker (de såkaldte Cru’s), og da han i 1991 havde samlet og genplantet 4,2 ha af Tokaji’s bedste vinmarker, gjorde han sig fri af kooperativet og begyndte at vinificere sin egen vin.
Egentlig ville Istvan helst fremstille områdets ædelsøde vine, men da markedet for disse vine er yderst begrænset, begyndte han også en fremstille en serie tørre vine - først med megen tøven, men i dag, hvor han har gjort dem ekstremt terroirbaserede, kan han egentlig ikke forestille sig at være disse vine foruden.
Vineriet har i dag vokset sig betydeligt større og dækker samlet 28 ha Grand Cru marker (Szent Tamas, Nyulaszo, Kiraly, Betsek, Thurzo og Birsalmas) og 18 ha Premier Cru marker. Der opkøbes ikke druer udefra, og Itwan høster oven i købet kun 1/5 del af det tilladte udbytte i området.
Det er ikke kun i hjemlandet, at Istvan Szepsy har vundet stor anerkendelse. Specielt de britiske vinskribenter, som ellers oftest er mere orienterede mod de klassiske vin fra Tokaji, har rost hans vine, og Jancis Robertson har blandt andet kaldt ham genial!

Druerne til denne Szent Tamas Dulo kommer fra Szent Tamas (Saint Thomas) vinmarken, der har en nærmest kultagtig status i Tokaji, og som suverænt er den dyreste vinmark. Måske netop derfor er den i dag anerkendt som Grand Cru. Selv om marken måske er mest kendt for niveauet af sine ædelsøde vine, så laves der også en række fremragende tørre hvidvine.  
Duften har toner af modne æbler, pærer og radisser. Smagen er medium+ fylde med en høj syre, som afbalancerer fedmen flot og giver vinen en sprød friskhed. Eftersmagen har toner af mineraler, der smelter sammen med nuancer af røde æbler.  
Vinen udgæres på traditionelle 200–300 liters ungarske egetræsfade, hvoraf ca. 25% er nye. Efterfølgende ligger vinen med bærmekontakt i 8-14 måneder, inden den filtreres.